قابلیتهای جدید اندروید Q
اندروید Q که که دهمین نسخه اصلی از این سیستم عامل محسوب میشود مدتی است که در قالب نسخههای آزمایشی و بتا برای گوشیهای هوشمند مختلفی منتشر شده است. از همین نسخههای آزمایشی نیز میتوان متوجه شد که اندروید Q حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
سه نسخه بتای منتشر شده از این سیستم عامل نشان میدهد که اندروید Q نیز همچون اندروید Pie باید به عنوان یک بروزرسانی بزرگ و مهم برای سیستم عامل گوگل شناسایی شود. چرا که قابلیتهای مهم و قابل توجهی را در پهنه امنیت و حریم شخصی و در ضمن در سایر بخشها در خویش جای دیتا است. این نسخههای آزمایشی از اندروید Q وانگهی اثر میدهند که گوگل زمان زیادی را برای رشد و گسترش آن صرف کرده است.
اما منظور داریم در این مطلب از مشاوره تلفنی حل مشکلات اندورید به شناسایی مهمترین و بهترین قابلیتهای جدید اندروید Q بپردازیم. این روزها شایعات و خبرهای مختلفی از حضور قابلیتهای جدید در این سیستم عامل شنیده میشود که مدرک معتبری برای استجابت بخش انبوهی از آنها وجود ندارد. به همین دلیل در اینجا تنها به قابلیتهای جدیدی اشاره میکنیم که گوگل آنها را تایید کرده است و هم اکنون امکان دسترسی به آنها در سه نسخه بتای منتشر شده هستی دارد.
بالاخره یک مد تاریک جامع
بدون شک یکتا از مهمترین قابلیتهای اندروید Q، مد پوشیدن است که برای نخستین بار قرار است در همه فضای سیستم عامل در دسترس پیمان بگیرد. گوگل در طی ماههای تازه سعی کرده است بسیاری از برنامههای خود نظیر YouTube، Maps، Photos و حتی مرورگر کروم را به یک مد تاریک مجهز کند. چرا که معتقد است این سوژه سبب میشود مصرف انرژی دستگاههای اندرویدی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند.
اما با افزوده شدن این قابلیت به اندروید Q، تمامی برنامهها و منوهای مختلف میتوانند به چهره خودکار از مد تاریک حمایت کنند. طبق اطلاعات منتشر شده از جانب گوگل، پرکار سازی این مد از طریق منوی تنظیمات تند در دسته اعلانها و یا با فعال کردن حالت ذخیره باتری (Battery Saving) شدنی خواهد بود. عکس ها در دسترس نشانه میدهند که با فعال شدن این مد کاری، برنامههایی نظیر Google Podcasts، Photos و Search میتوانند متعلق به پیروی کنند.
اطلاعاتی که به تازگی منتشر شده است پرتو میدهد که مد تاریک جدید اندروید Q، حتی توانا است در اوقات مشخصی از شبانهروز به چهره خودکار فعال یا غیرفعال شود. به این ترتیب میتوان این مد را به گونهای برنامهریزی کرد که در هنگام غروب فعال شود و در صبحها جای خود را به مد روشن بدهد.
هنوز مشخص نیست که چه میزان از برنامههای طراحی شده بدست دیگر شرکتها میتوانند از این مد حمایت کنند ولی گفته میشود که این ایام گوگل مشغول مشارکت با این شرکتها است تا بتواند این قابلیت را در برنامههای فرآوری شده بدست آنها جای دهد. بی گمان این قابلیت جدید اندروید Q به مذاق بسیاری از کاربران دستگاههای اندرویدی خوش خواهد آمد و انتظار میرود استقبال نکویی از آن چهره بگیرد.
جسچرهای انتقالی جدید
یکی سایر از قابلیتهای جدید و مهم اندروید Q، شناسایی جسچرهای انتقالی تازه است. بسیاری معتقدند که این جسچرهای جدید از گوشیهای آیفون کپی برداری شده است. از سوی سایر حضور این جسچرهای اخیر سبب شده که گوگل بتواند دکمه Back و مراجعت به عقب را به چهره کامل از سیستم عامل جدید خویش حذف کند. برخلاف سیستم عامل اندروید Pie که کاربران برای دسترسی به بخشهای مختلف آن به ترکیبی از عملکرد دکمهها و جسچرها بیچارگی داشتند، اندروید Q به گونهای طراحی شده است که آنها را از استفاده از دکمههای فیزیکی و مجازی معاف کند.
در اندروید Q یک نوار باریک و سفید رنگ در پایین صفحه نمایش دیده میشود. در هر لحظه با لغزش این نوار به سمت بالا میتوان به صفحه Home منتقل شد. همچنین در چهره لغزاندن این نوار به سمت بالا و به سمت طرفین، صفحه مربوط به برنامههای در حال اجرا نمایش داده میشود و امکان جا به جایی میان آنها را شدنی میکند. در کناره این روش، میتوان با کشیدن تند این نوار به طرفین نیز، وسط برنامههای گوناگون پرکار در پسزمینه جا به جا شد.
علاوه بر این، کشیدن آرام این نوار به سمت بالا، دسترسی به منوی برنامهها را شدنی میکند. به نظر میرسد تنها تفاوت وسط این قابلیتها با جسچرهای سیستم عامل iOS، پیمان گرفنن این نوار در یک تقسیم جداگانه و اختصاصی از نمایشگر است. این در حالی است که نوار سفید رنگ موجود در دستگاههای اپل، دسته زیرین برنامههای در حال اجرا را اشغال میکند.
همانطور که در بالا گفته شد، در اندروید Q برای مراجعت به عقب نیازی به به کارگیری دکمههای فیزیکی و مجازی نیست. میتوان حاشیه سمت چپ یا راست صفحه نمایش را به سمت مرکز آن کشید الی دسترسی به صفحه قبل ممکن شود. در این حالت یک علامت “>” شکل بر روی نمایشگر نما میشود الی به کاربران پرتو دهد، فرمان آنها توسط سیستم عامل اندروید شناخته شده است. همچون رابط کاربری طراحی شده توسط هواوی، همگی لبههای کناری آماده در سمت چپ یا راست نمایشگر، میتوانند برای به کارگیری این جسچر و مراجعت به عقب بکار گرفته شوند. باید دیدن در گوشیهای بالارده سامسونگ که لبههای کناری نمایشگر نیز برای نمایش اطلاعات باره کاربرد قرار میگیرد، پیاده سازی این راهکار جدید برای بازگشت به صفحه پیش چگونه خواهد بود.
Live Caption
بدون شک Live Caption، جالبترین و جذابترین قابلیت جدید اندروید Q است. این قابلیت میتواند به کمک هوش مصنوعی خود، همگی صحبتها و مکالماتی که در یک ویدیو، صوت یا حتی برنامه در حال سپریدن است را به متن تبدیل کند. به عبارت دیگر Live Caption توانا است در تمامی فضای این سیستم عامل، تمامی مکالمات در حال سپریدن را به شکل متن به نمایش کاربران بگذارد. نکته مهم و قابل پروا در مورد Live Caption این است که هیچ وجه اطلاعاتی به فضای بیرون دستگاه ارسال نمیشود و این قابلیت حتی به ارتباط اینترنت نیز نیاز ندارد. چرا که از یک موتور مبتنی بر هوش مصنوعی سهم میبرد. بررسیها پرتو میدهد که این قابلیت حتی در نسخههای بتا و آزمایشی از اندروید Q نیز عملکرد زیاد نکوداشتن دارد.
پس از فعالسازی قابلیت Live Caption در دسته Accessibility از منوی تنظیمات، یک دکمه جدید به پایین نوار تنظیم Volume اضافه میشود. با لمس این دکمه، یک جعبه مشکی رنگ در پایین صفحه نمایش نما میشود که متون برگردانده شده، در آن قابل تماشا خواهد بود. فاصله زمانی لازم برای اینکه Live Caption بتواند مکالمات را به متن تبدیل کند در مرز چند ثانیه است. میتوان این جعبه مشکی رنگ را در سطح صفحه نمایش جا به جا کرد یا با دو بار لمس، ابعاد آن را بزرگتر کرد. در ضمن امکان تنظیم فونت و ابعاد متن نیز در این قابلیت وجود دارد. در حال حاضر ذخیرهسازی متن فرآوری شده توسط قابلیت Live Caption ممکن نیست.
باید پروا داشت که حتی اگر در اثناء پخش ویدیوها و صوتها، صدای دستگاه کاملاً بسته باشد، بازهم این قابلیت امکان فرآوری کردن متون را دارد. با پروا به این موضوع، میتوان از Live Caption برای تماشای ویدیوها در هنگامی که گوش کردن به صدای آنها شدنی نیست کاربرد کرد. گوگل اعلام کرده است که بخشی از برنامهها میتوانند در صورت بیچارگی از دسترسی کاربران به قابلیت Live Caption بازدارندگی کنند. در حال آماده برنامههایی همانند YouTube، دارای قابلیت مشابهای برای تبدیل مکالمات به متن هستند. دکمه Live Caption میتواند در این برنامهها سبب پرکار شدن این قابلیت شود.
Live Caption در حال آماده فقط از زبان انگلیسی حمایت میکند اما گوگل امیدوار است بتواند در آینده زبانهای دیگری را هم به آن اضافه کند. به عقیده میرسد این قابلیت جدید اندروید Q، برای بهرهگیری بدست افرادی که ناشنوا هستند و یا سخت میتوانند صداهای مختلف را بشنوند، زیاد عالی باشد. آنها میتوانند پس از فعال سازی قابلیت Live Caption، بدون دربایستن به کمک دیگران از تماشای ویدیوها و یا به کارگیری برنامههای گوناگون لذت ببرند.
به هدف تکمیل این قابلیت، گوگل این روزها به پیگیری افزودن قابلیتی جدید با عنوان Live Relay به اندروید Q است. این قابلیت به کاربران پروانه میدهد فقط با تایپ متون، به تماسهای تلفنی پاسخ دهند. Live Relay توانا است متن تایپ شده توسط کاربران را به صوت تبدیل کند و آن را در یک تماس تلفنی برای شخص روبرو ارسال نماید.
بروزرسانی های امنیتی در قالب فایلهای APK
گوگل هرسال برای اینکه بتواند بروزرسانی های سیستم عامل اندروید را سریعتر به دست کاربران برساند از ایده جدیدی رونمایی میکند. Project Mainline جدیدترین ایده این شرکت در این حوزه محسوب میشود و باید متعلق به به عنوان یک راهکار عالی به منظور دسترسی سریعتر کاربران به بروزرسانیهای اندروید معرفی کنیم.
به طور کلی میتوان بروزرسانی های سیستم عامل اندروید را به دو دسته تقسیم کرد. بروزرسانی های بزرگ که معمولاً با نام شیرینیها و دسرها همچون Oreo یا Pie منتشر میشوند و آپدیتهای کوچک و امنیتی که هرماه در قالب بستههای دانلود پذیر به دست کاربران میرسد. باید این آپدیتهای امنیتی را هم همچون بروزرسانی های بزرگ، مهم و قابل اهمیت بدانیم. سخت از جایی آغاز میشود که در هرماه فقط بخش کمی از دستگاههای اندرویدی قابلیت دسترسی به این بروزرسانی های امنیتی را پیدا میکنند. در ریشه-بن-بیخ هنوز بعد از انتشار نسخههای متعددی از سیستم عامل اندروید، این وظیفه تولید کنندگان دستگاهها است که هرماه این بروزرسانی ها را حاضر کنند و به دست کاربران برسانند. برخی مواقع از اوقات اپراتورهای مخابراتی نیز باید در این فرآیند دخالت کنند که کار را پیچیدهتر و زمانگیرتر میکند.